Може и да е противоречива личност, но той вярно предсказва движенията на пазарите през последните десетилетия. Сега той твърди, че фондовият пазар стои пред голям проблем. Така Bloomberg TV представя анализатора Джоузеф Гренвил, който от 40 години издава пазарен бюлетин с технически анализи.

89 годишният анализатор обяснява, че в момента пазарът е изправен пред троен проблем: импулс, цена и обеми. Те обричат индекса DJIA на рязко понижение. Според анализатора, в петък станахме свидетели на последната бича сесия на Wall Street, макар че по принцип е възможно да има още няколко плюса до края на седмицата.

В следващите няколко седмици пазарът ще падне вертикално надолу, твърди Гренвил, който през 2011 г. беше признат за най-добър пазарен анализатор Timer Dijest. През следващите няколко месеца спадът ще продължи, твърди той. Всяко тримесечие Dow ще губи по 1000 пункта. Това значи, че до края на 2012 г. водещият индекс на фондовия пазар ще се смъкне с 4000 пункта. DJIA ще се настани в зоната около 8000 пункта.

Това е най-мечата прогноза, която съм чувал някога, или поне през последните 6 месеца – прекъсва журналистът анализатора в най-интересния момент. Защо сте толкова негативно настроен? Защото вярвам на моите индикатори, заявява ветеранът. „Тези индикатори никога не са ме разочаровали. Те се базират на моята теория, която открих през 1961 г.“

Ниските обеми на търгуваните акции според Гренвил стоят в основата на предстоящия срив. Средните обеми за последните 50 дни са на най-ниско ниво от 2008 г. насам. Неговата теория, до която той е стигнал преди 50 години, е че обемът изпреварва цената. И сегашните много ниски беми вещаят, че пазарните цени ще паднат „много, много по-ниско“.

По-долу, отколкото повечето хора мислят, че е възможно“. Гренвил е категоричен, че петъчният пазар е бил абсолютен връх. Дори да греша с няколко часа или дни, върхът е невероятно близо.

Съветът е: време е да се отварят къси позиции. Бягството в кеш е другата опция.

+

Известният икономист и статистик Робърт Шилер дава друга гледна точка на прогностичните способности на Джо Гренвил в книгата си „Ирационалното преувеличение“ /цитат по Wikipedia/.


Неговите семинари за инвеститори бяха странна екстравагантност, на тях понякога се появяваше дресирано шимпанзе, което можеше да свири на пиано тема от песента на Гренвил „Блус на разорения купувач на акции“. Веднъж се появи на семинар облечен като Мойсей, с корона на главата и с плочи в ръцете. Гренвил има екстравагантни претенции за прогностичната си способност. Казва, че може да предсказва земетресения, а веднъж заяви, че е предсказал шест от последните седем големи земетресения в света. Списание TIME го цитира: „Не мисля, че ще допусна сериозна грешка на пазара на акции през останалата част от живота си“, той предвижда, че ще спечели Нобеловата награда по икономика.