Ние сме основните играчи и зад нас не стои никой. Това заяви Пиер Луврие, председател на Управителния съвет на новия собственик на "Виваком" АД, Дунарит, First Digital, агенцията за медийни рейтинги ГАРБ, "НУРТС България" и авиационния завод "Авионамс".

На пресконференция в София днес представителите на компанията Luxembourg Investment Company 33 /LIC33/, коментираха инвестиционната си дейност в България.

"Избрахме България, защото имаме опит в развиващите се пазари и в Източна Европа", заяви Луврие.

Той подчерта, че вярва, че българската държава може да гарантира частната собственост и върховенството на закона.

"Имаме опит във финансовите затруднения, дойдохме тук и да покрием дълговете на компанията. Поемаме бизнеса, преструктурираме активите, плащаме дълговете и инвестираме. Първото ни изчисление е, че дългът е 900 млн. евро за фирмите, които влизат в предмета на нашата нова собственост. Смятаме да превърнем тези фирми в европейски лидери", посочи Луврие.

LIC33 за момента купува само акциите, притежавани от Цветан Василев. Така компанията няма мажоритарен дял, а 43% във "Виваком". Въпреки това, с оглед на факта, че кредиторите притежават около 20%, то с изплащането на задълженията инвеститорът може да поеме контрола над телекома.

По думите на Луврие следващата фирма е "НУРТС България", на която също ще се поемат задълженията, в пакета са и двете компании от военната индустрия, както и фирма за пийпълметрия и още една високотехнологична компания.

"Смятаме, че "НУРТС България" ще се обедини с "Виваком", придобиваме почти 100% от "Дунарит" и "Авионамс", коментира Брус Бауер, управляващ съдружник в LIC33.

"Нямаме намерение да намаляваме разходи, да съкращаваме персонал, искаме да купим и да задържим това, което сме купили, да инвестираме печалбите във фирмата и да наемем нови хора", допълни той.

"Вече обсъждаме въпроса с кредиторите на всички дружества, разбираме, че ще има нов закон, който ще назначи нов синдик в КТБ и така ще сме сигурни, че ще можем да преценим точната стойност на задълженията. Нашият екип е свикнал да работи със заинтересованите страни, идваме с инвестиция от 900 млн. евро и смятаме, че ще покрием задълженията и защитим интересите на българските данъкоплатци. Нашата цел не е единствено финансовата стабилизация. Когато я постигнем ще се заемем с реинвестирането. Щом изплатим задълженията на тези дружества, тогава ще мислим за реинвестиране. Не сме тук за два месеца, а да останем за дълъг период от време", категоричен е Луврие.

От представената информация е видно, че LIC33 получава активите, контролирани от Цветан Василев, само срещу ангажимент за изплащане на дълговете на компаниите. По думите на самите инвеститори това ще стане със заеми от международни банки.