Билет за влак вече може да се купи и чрез sms. Услугата ще се предлага от 8 декември само за една линия - София-Мездра, а ако се окаже успешна, ще се въведе и по всички линии, каза директорът "Маркетинг и продажби" в БДЖ "Пътнически превози" Димитър Костадинов пред БНТ.

Цената на билета, закупен чрез SMS, ще е същата както при покупка от гише на гарите. Клиентите ще плащат допълнително за изпращането на текстовото съобщение според тарифния план на мобилния си оператор.

Клиентът ще трябва да впише инициалите на първоначална и крайна гара с едно средно тире между тях, обяснява Костадинов. На всички гари ще бъдат поставени информационни табла с първоначалните знаци на гарите.

Системата ще резервира билет за най-близкия влак, който е по разписание по тази дестинация, и ще дава опция за закупуване на билет. Ако клиентите са съгласни, натискат 1 и закупуват билет.

На мобилния си телефон клиентите ще получават отговор, който ще съдържа уникален код. Той ще бъде проверяван от кондукторите чрез специално устройство. По този начин ще се избегнат измамите.

Очаква се след Нова година БДЖ да пусне и нова услуга - покупка на билети по интернет.