До есента военното министерство ще подготви инвестиционен проект „нов тип многоцелеви изтребител”, съобщи министър Аню Ангелов.

От думите на министър Ангелов стана известно и това, че проектът „ще бъде предмет на политическо решение по-скоро, отколкото на конкурс". Това означава, че правителството заедно с управляващото мнозинство в парламента ще вземат решение за избора на фирма, от която ще се купят самолети за близо 1 млрд. лв., според първоначалната информация. Илия Вълков с подробностите.

Вече повече от месец военното министерство се среща с представители на САЩ, Германия, Франция и Швеция, които предлагат на българската армия проекти за нови изтребители и машини „втора ръка”.

Засега на тези разговори не са обсъждани цени. Сделката обаче се оценява за около 1 млрд. лв., въпреки че министър Аню Ангелов отказва да посочи официално колко ще струват осемте изтребителя, които искат да купят военните. Новите самолети трябва да заменят руските, които не се разпознават като приятелски от съюзниците на България в НАТО. Сред идеите на българските военни стратези е да купят, ако не нови, то поне употребявани самолети на по-ниска цена.

В изказването си по време на конференция, организирана от Атлантическия клуб, министър Ангелов заяви, че до есента военните ще са готови с инвестиционен проект "нов тип многоцелеви изтребител".

Министърът наблегна на "нов тип", а не "нови многоцелеви изтребители". Когато бъдат готови армейските експерти, проектът ще трябва да бъде одобрен от кабинета на Бойко Борисов и след това внесен за гласуване от Народното събрание. Според закона за отбрана всяка сделка, която сключват военните за над 100 млн. лв. трябва да бъде приета от парламента.

Министър Ангелов обаче уточни, че проектът „ще бъде предмет на политическо решение по-скоро, отколкото на конкурс". И добави, че при всички положения ще бъде спазвано българското законодателство.