Къде искат да работят бъдещите висшисти, които смятат, че ще останат в България? Уникално за страната ни проучване, проведено в 51 университета, разкрива кои са най-предпочитаните от студентите компании. В челната тройка са добре познати имена - българските поделения на "Кока Кола", IBM и "Хюлет Пакард".

В Топ 50 на най-желаните местоработи попадат немалко високотехнологични компании и повечето големи банки. ДСК и Уникредит Булбанк заемат съответно четвърто и пето място.

Шефове наемат на работа само срещу бележка от ЧСИ

Майките ще получават от 1 юни бонус за ранно връщане на работа 

Над 120 компании в София предлагат работа за младежи и студенти

Впечатляващо в проучването е, че наред с фирмите с вековна история и световна известност студентите избират и български "новаци" - съвсем млади български фирми като "Мусала софт", "Хаос груп", която прави софтуер за 3D анимация, и "Уолтопия" – най-големия производител в света на катерачни стени. И още един многозначителен факт - сред предпочитаните от младите българи работодатели няма нито едно държавно предприятие.

Харесвани от студентите като възможно място за професионална реализация са още авиокомпанията "България ер", концесионерът на летищата в Бургас и Варна "Фрапорт" и "Луфтханза техник" - германско-българското предприятие, което ремонтира самолети. Има и автомобилни търговци - "Нисан" и "Балкан Стар ритейл" (дилър на "Мерцедес").

Палитрата на предпочитаните местоработи е много широка, но все пак се откроява изводът, че търговията и услугите са по-предпочитани поприща от промишлеността. И че преобладават предприятията, в които има чуждестранни инвеститори.

Сред най-желаните 50 се нареждат и производителят на хладилници "Либхер", пивоварните "Загорка" и "Каменица", трите големи телекома БТК, "Теленор" и "Мобилтел". Много студенти са "гласували" в анкетата за мебелната компания "Мартинели", агенцията за недвижими имоти "Адрес". Търговските вериги "Лидл" и "Кауфланд" също са в петдесетката, както и хипермаркетите за детски стоки "Джъмбо".

Сред първите двайсет са Adecco - компания за управление на човешки ресурси, и TELUS International Europe, която се занимава с аутсорсинг и управлява многоезичен колцентър у нас.

И фармацевтичният бизнес е представен сред най-предпочитаните от студентите - чрез "Софарма" и "Балканфарма"