Държавата ще помогне на кметовете да си оправят общинските пътища и улици с рециклиран асфалт от ремонтите на магистралите, които започнаха с отпуснатите от правителството 100 милиона лева. Това съобщи вчера регионалният министър Лиляна Павлова при обявяването на програма за предстоящи ремонти по шосетата.

Става дума за отпадъка, който остава от т.нар. фрезоване - изрязването на асфалта, за да се направят кръпките. "Този материал се състои от камък и асфалт, с него може да се пълнят дупки, както и да се полагат по-груби настилки върху черни пътища", обясни шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров, цитиран от "Сега".

Според него рециклиран материал се използва всяко лято при ремонти и на държавните, и на общинските шосета. Тази година обаче заради мащабната ремонтна програма и особено заради рехабилитацията на 80-те км магистрали отпадъкът щял да е много повече. Затова държавата решила да подпомогне общините с материал тип "втора цедка".

За общините са предвидени 60 хил. кубика - това ще е остатъкът от ремонта по магистрала "Тракия", сметна Лазаров. Общото количество рециклиран материал това лято може да е към 200 хил. кубика. Идеята вече била обсъдена с премиера Бойко Борисов и той е дал благословията за дарението, което ще направи държавата. Целта е правителството да подпомогне общините да подобрят 4-класната пътна мрежа, която е в много лошо състояние, пък макар и с материали втора ръка.