Човечеството е изправено пред нова демографска вълна, която може да има тежки последици за света, в който живеем, пише The Telegraph.

 

Възрастта на раждане на деца се покачва и това се случва по цялото земно кълбо. Жените в САЩ раждат своите първи бебета средно 4 години по-късно, отколкото през 70-те години на XX век. Сега това се случва на 25 години. В Япония въпросната възраст е 29 години, а във Великобритания вече е 30 години.


Дори в Африка раждаемостта сред жените на възраст под 20 г. е намаляла с 20 на сто от началото на новото хилядолетие.

 

Майките, на 20 години стават все по-малко, а броят на тези над 45 години се е утроил между 2000 г. и 2011 г.

 

Жените, които започват възпроизвеждането по-късно обикновено имат по-малки семейства, независимо дали им харесва или не. Това означава, че обществото застарява. Все по-малко млади хора излизат на пазара на труда.

 

При това родилните дефекти са по-чести сред децата на по-възрастните жени. Рискът се покачва с до 30% ако жената е възраст над 40 г.

 

Има и нещо друго. Това не е само женски проблем. Повечето мъже не са готови да се задомят до средата на тридесетте си години. В "информационна икономика" като нашата, хората са склонни да учат по-дълго, за да увеличат шансовете си за добре платена работа.

 

Това е един от основните фактори за намаляващата раждаемост Мъжете и жените са по-склонни да отидат в университета, да започнат работа по-късно и съответно да станат готови да създадат семейство след по-дълго време.

 

Близо две трети от бебетата във Великобритания са заченати от мъже над 30 години. И това има сериозни последици за развитието на икономиката на страната.