Един процент от годишния си оборот за 2009 година или 27 150 лв. ще плати Експрес БГ ЕАД под формата на глоба, наложена от Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган е установил извършено нарушение, за което е сезиран от друга медия - 168 ЧАСА ЕООД.

В жалбата си до КЗК искателят твърди, че продажбата на вестниците Телеграф и Експрес, издавани от Телеграф ЕООД и Експрес БГ ЕАД се извършва на цени под себестойност.

Законът забранява нелоялното привличане на клиенти чрез продажба на значителни количества стоки за продължително време на цени, по-ниски от разходите за производството и реализацията им.

Видно от заключенията на назначената по делото експертиза, в. Експрес се е продавал на цени под неговата себестойност, надвишаваща 3 пъти приходите от продажбата му, през целия период от 2007 до 2009 г.

Продажбите под себестойност са поддържани 3 години въпреки негативните резултати от стопанската дейност. Това според КЗК доказва целенасочена политика, тъй като в случай че продажните цени в определен период превишават разходите поради погрешна управленска преценка или форсмажорни обстоятелства, цените, съответно разходите, биха били коригирани своевременно, а не биха били систематично поддържани през целия период на издаване на вестника.

По отношение на в-к Телеграф счетоводната експертиза установи, че в рамките на посочения от молителя период 2007-2009 г., единствено през месеците август-декември 2007 г. вестникът е продаван на цени, по-ниски от разходите за производството и реализацията му, а след този период и до момента работи на по-високи от разходите цени.

Ето защо Комисията приема, че доколкото ежедневниците са бързооборотен и евтин по своя характер продукт и търсенето им се влияе и от неценови фактори, период от пет месеца сам по себе си не би могъл  да пренасочи вниманието на потребителите. Доказателство за това е фактът, че продажбите на вестника нарастват именно след поскъпването му. Поради това КЗК счита, че не е налице едно от изискванията на нормата, което предполага наличието на нарушение, а именно продължителност на процесния период.
 
При определяне размера на санкцията на издателя на в. Експрес, Комисията е взела под внимание като смекчаващото вината обстоятелство, че от м. януари 2010 г. издаването на вестника, съответно нарушението, е преустановено.