Засилената волатилност и трусовете на световните финансови пазари показват колко бързо могат да се прехвърлят рисковете от една икономика към следваща, коментира управляващият директор на Международен валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от Reuters.

Според нея през последните седмици се вижда ясно, колко дълбоко са интегрирани азиатските пазари в глобалната икономика и как техните проблеми се разпространяват в останалата част от света.

Лагард е на двудневна визита в Индонезия. Тя посочи, че световната икономика е изправена пред сериозни изпитания като ребаласирането в Китай, бавния растеж в Япония, поевтиняващите суровини и несигурността за паричната политика в САЩ.

Ето защо държавите трябва още по-строго да се придържат към разумна фискална политика, ограничаване на задлъжнялостта и адаптиране на валутните курсове, с цел да се абсорбират възможни шокове, посочва Лагарт.

 

Тя е категорична, че международните институции, като базираната в Китай Азиатска инфраструктурна инвестиционна банка, Азиатската банка за развитие и Световната банка, трябва да работят заедно, за да помогнат за задоволяване на нуждата от финансиране на бизнеса в Азия.