Десетки работници бродят из лилавото море от лавандулови цветчета в непоносимата жега. При 40 градуса на слънце, цветовете са готови да дадат концентрираното в тях масло, течно съкровище, което се цени от производителите на парфюми по света.

 

Торбите с лавандулови венчелистчета се откарват в близката дестилационна, където работниците ги мачкат с крака, преди лилавата маса да бъде подложена на процеса на дестилация с пара.

 

България изпревари Франция през последните три години и се превърна в най-големия производител на лавандулово масло в света.

 

Балканската страна е удвоила производството си от 60 метрични тона през 2011 г. до очаквани 120 тона през тази година, докато другите балкански страни намаляват обема на продукцията си.

 

"България се възползва от тази ниша," коментира Филип Лисичаров, производител на лавандулово масло.


Николай Нинов, експерт в държавната лаборатория за етерични масла, посочва, че лавандуловата индустрия може да бъде от голяма полза за българите.


"България, най-бедната страна в Европейския съюз с високото си ниво на безработица, десетки квалифицирани фермери, благоприятен климат и недокоснати полета осигурява обещаваща комбинация за основните производители на масло", смята Нинов. /AP/