Лекарства поскъпват у нас заради незаконен реекспорт, алармираха днес от Асоциацията на собственици на аптеки. Според шефа на асоциацията Николай Костов около 80 лекарства, отпускани без рецепта, напълно са изчезнали от пазара, други са поскъпнали с близо 20 на сто.

Причината е в незаконния реекспорт към други страни от ЕС, обясни той. По думите му собственици на аптеки купуват илачите у нас на по-ниска цена и ги продават на двойно или тройно по-висока в други страни. Така производителите на тези лекарства са принудени или изтеглят лекарството си от българския пазар, или да повишат цената му.

“Когато едно лекарство струва 5 лв. у нас и 20 лв. в Германия, винаги се появяват желаещи да спечелят от разликата“, коментира Костов. Така лекарства от България се изнасят и препродават най-вече в Полша, Великобритания и Германия.

Николай Костов посочи като доказателство прекалено високите обороти, които отчитат някои аптеки от даден медикамент. “Няма как една аптека да продава 20 000 опаковки аспирин месечно и, когато се отчете такава продажба, веднага става ясно, че нещо не е наред“, посочи Костов.

Според Стефан Згурев, който е зам.-председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, контролът над аптеките трябва да се осъществява по аналог на търговията с горива, за да се възпрепятства незаконния реекспорт