В болниците ни лекуват с най-евтините антибиотици, което е основна причина за появата на резистентност на бактериите към тези препарати. Тя е отговорна за 250 хил. смъртни случая годишно и ако продължи да се увеличава, ще дойде момент, в който хората ще умират от най-елементарни инфекции.

Това информираха специалисти по време на кръгла маса за ползите и вредите от антибиотиците, която се проведе в Парламента.

Оказва се, че употребата на антибиотици у нас нараства, а високият й дял в селското стопанство е другият основен фактор за появата на резистентност, съобщава Дарик.

И независимо, че благодарение на антибиотиците средната продължителност на живота се е увеличила с 20 години, специалистите сигнализират, че прекомерната им употреба сред децата води както до промяна на чревната флора, така и до поява на астма, затлъстяване, артрит и болест на Крон, която засяга храносмилателната система.

Обществото трябва да е информирано за резистентността на бактериите към антибиотиците. Именно заради нея те спират да действат и тя е отговорна за 250 хил. смъртни случаи годишно, изтъкнаха експерти от Световната здравна организация.

Една от причините за увеличаването на въпросната резистентност у нас е употребата на евтини антибиотици, допълни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Когато взимаме антибиотик, всички в нас имаме микроби 10 пъти повече от нашите собствени клетки и микробите в нас са няколко килограма. Над 2-3 кг микроби носи всеки от нас. Когато вземем какъвто и да е антибиотик, живи остават само тези микроби, които са резистентни на този антибиотик, които ние разпространяваме в околната среда“, обясни професорът.

„Когато се лекуваме с антибиотици, се нуждаем от индивидуализирана терапия. Когато се изписват антибиотици, трябва да се знае резистентността“, алармира още проф. Кантарджиев.

Тук много важна е не само ролята на лекарите, но и на фармацевтите, посочи д-р Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„В България сме свидетели на безумни практики на диктуване на терапия по телефона, на отиване в аптеката за още две таблетки или още една скатула“, посочи д-р Гетов.

Според специалистите това, което трябва да се направи у нас, е да се изготви национална антибиотична стратегия, да има сериозна регулация при продажбата на антибиотици, както и да се продължи с ваксинациите.