С ръст на трафика Летище София навлиза във второто полугодие на 2010 г, съобщиха от столичната аерогара.

Пътникопотокът на летището за първите шест месеца на настоящата година бележи  ръст от 1.3% спрямо същия период на 2009 г.

Обобщената картина за първото полугодие показва постепенно възстановяване на положителните тенденции в трафика след световната икономическа криза, засегнала авиационния сектор, и неутрализиране на последиците от въздушната парализа вследствие облака вулканичен прах през април 2010 г, коментираха от аеропоерта.

В първия месец на лятото въздушният трафик е отбелязал  ръст от 9% в броя на обслужените пътници, които са повече от 292 хиляди спрямо 268 хиляди души за юни миналата година.

Общо излетелите и кацнали самолети на Летище София през този месец са 4 119, което е увеличение с около 3% спрямо предходната година.

Още от май месец товарните превози, които бяха най-силно засегнатият от световната икономическа криза сегмент, дават признаци на подем, особено отчетливи през юни. Обемът на обработените товари и поща през последния месец е близо хиляда и 300 тона – с близо 200 тона повече спрямо юни 2009-та.

От началото на годината от и до Летище София са открити още четири редовни линии до европейски дестинации - Копенхаген, Болоня/Форли, Париж/Буве и Франкфурт/Хан. Увеличен е броят на полетите до Виена и Киев.

От летището обясниха, че новите директни маршрути и по-доброто затоварване на самолетите са допринесли за ръста при пътникопотока, отчетен през първото шестмесечие.