Нова карго линия по маршрута София - Белград - Прага стартира от столичния аеропорт през май, съобщиха от Летище София.

Полетите се изпълняват два пъти седмично, в сряда и петък, със самолет АTR72 в товарен вариант, от авиокомпания Czech Airlines, информира БГНЕС.

През изминалия месец Летище София регистрира най-голям обем на обработено карго и пощенски пратки от началото на годината – 1 441 т, с което е постигнат ръст от 6,2% спрямо май на 2011 г. Значително е увеличението на въздушните пратки, превозени със специализирани товарни самолети за периода (+28%). С най-голям принос за добрите резултати е DHL, който затвърждава водещата си позиция с над 32% пазарен дял в общия обем обслужени товари на Летище София.

Общият брой на обслужените пътници на столичното летище през май 2012 г. е 311 394 (+0,2%). Пътувалите по международни редовни линии са се увеличили с близо 4 200 в сравнение със същия месец на предходната година, а броят на организираните туристически групи, превозени с чартърни полети, отбелязва ръст от 16%.

Общо 3 934 са излетелите и кацнали самолети на столичното летище през май 2012 г., със 172 по-малко спрямо миналогодишния период. Лекият спад, който се наблюдава в броя на самолетодвиженията при международните редовни и вътрешни линии се компенсира от увеличението при сезонните туристически чартърни полети (+14%) и бизнес авиацията (28%).