Гласуваната от правителството линия на бедност за следващата година не е съобразена с методиката за определяне и актуализиране на този показател, което води до нейното замразяване на стойност от 211 лева – това заяви Любен Томев, директор на института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

По думите му линията на бедност за следващата година следва да се изчислява в съотношение 60 процента от така наречения медианен разполагаем доход за 2009-та година. Стойността на този доход е 384 лева, което означава, че определените 211 лева представляват едва 55 процента от него или с 5 процента по-малко от необходимото. Ако беше спазено използваното досегашното съотношение, линията на бедността трябваше да стане 231 лева, а при съотношение 65 процента, линията става 250 лева, обясни Томев.

Ето каква е причината за това действие на правителството, според него:

Ако линията на бедност би била 231 или 250 лева, това би означавало катастрофа за политиката на правителството по отношение на минималните доходи. Това е единственото обяснение. Впрочем бяха извадени аргументи, че била ниска инфлацията, според нас това са абсолютно несъстоятелни аргументи, първо защото нашето изследване показва, че през септември издръжката на живот на годишна база е нараснала с близо 5 процента,  второ, никой няма право да си играе така с линията на бедност.

Линията на бедност е нещо обективно, което се получава по статистически методи и сега някой казва, че е по-удобно да изберем някакво друго съотношение, просто защото не можем да повишим минималната работна заплата.

В момента под линията на бедност от 211 лева на човек живеят около 14.7 процента от домакинствата у нас.