След промените в Закона за енергетиката ще заработи и енергийната борса, съобщи в сутрешния блок на телевизия България он ер зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

 

Първо ще се създадат балансиращи групи и координатори между тези групи. Предприятията ще се обединят в такива групи, като целта е ако те не са преценили точно колко енергия ще им е необходима, да могат да си прехвърлят излишъците.

 

Ако една група потребители не може да се балансира вътре в групата, ще се баласира потреблението си с външни потребители.


Пълна либерализация на пазара ще има след като се приемат промените в Закона за енергетиката, които следващата седмица ще влезе за разглеждане в пленарна зала.

 

Относно либерализацията на пазара на електроенергия и природен газ, България не е изпълнила някои клаузи по транзитните договори.

 

Основният проблем сега е свързан с търговията на виртуални колиества, за да може търговията с газ да се осъществява без физическо пренасочване на потоците, обясни Делян Добрев. Според него, в общи линии България е предприела необходимите мерки за либерализация на енергийния пазар.


Добрев счита, че освобождаването на по-големи количества електроенергия за свободна търговия ще доведе до „по-добри цени“, което не означава по-ниски цени, тъй като има фактори, които биха довели по-скоро до увеличение, отколкото до намаляването им.

 

Според него няма реална опасност ЕК да глоби България заради забавянето на либерализацията на енергийния пазар, тъй като процедурата е дълга и реформите ще бъдат завършени много преди да се стигне до наказателни мерки.