Пазарът на суровия и непреработен тютюн да се либерализира, като отпаднат монополите на регистрираните изкупвачи. Това реши парламентът, като прие окончателно промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Oтпадна текстът от закона, според който изкупуването на тютюна се извършва от лица, имащи право да извършват промишлената му обработка и които са получили разрешение от Министерския съвет. Премахва се и забраната за износ на суров тютюн, както и тази за препродажба на изсушен и преработен тютюн.

Още при внасянето на поправките от ГЕРБ обясниха, че те са по молба на асоциацията на тютюнопроизводителите. Днес от БСП и ДПС обявиха, че това не е така и предупредиха за нови прояви на недоволство на тютюнопроизводителите.

Ето какви реплики си размениха в залата Юнал Тасим от ДПС, Корнелия Нинова от левицата и Цвета Караянчева от ГЕРБ:

Юнал Тасим: „Ние ще позволим с този текст изкупуването на тютюна да е от нелицензирани търговци, тоест и вие, уважаеми колеги от мнозинството, можете да станете утре търговци на тютюн, което е крайно неприемливо. Може и да имате такива мераци, но ще направите огромна беля за България и за вашето управление.“

Корнелия Нинова: „Засягате над 100 000 българи, които оставяте без никакъв поминък и без да имате готовност да им предложим някаква алтернатива, защото тепърва ще се изготвя стратегия за развитие на сектора с участието на Министерството на земеделието и тютюнопроизводителите.“

Цвета Караянчева: „Какво правят тези фирми? Те изкупуват тютюна, слагат етикет и след това го изнасят като преработен тютюн. Така че нека не си правим повече PR-акции и разни популистки изказвания. Трябва да направим тази либерализация на тютюна, защото е крайно време нашият тютюнопроизводител да се почувства човек. От тази трибуна казвам, че не лобирам. Ако е лобиране за обикновения производител, да, лобирам за него, за тези хора, които ядат хляб заедно със земята. И няма да позволим картелни споразумения, които вие позволявахте години наред.