Централната банка няма да въвежда лицензионен режим за дружествата, които отпускат бързи заеми при висока лихва.

Както и досега те само ще се регистрират в БНБ при доказване на определени параметри. Това заяви подуправителят на БНБ и шеф на "Банков надзор" Цветан Гунев.

Той призова гражданите да бъдат по-внимателни при избора си на кредитор и да четат внимателно договорите, които подписват.

БНБ не се намесва при определяне на лихвите по тези заеми, само законодателят може, ако прецени, да слага таван на референтния лихвен процент на кредитиращите дружества, поясни Гунев.

Печатницата на БНБ носи 1,2 млн. лв. годишна загуба на централната банка и затова предложението на "Франсоа Шарл Обертюр Груп", третият по големина в света производител на банкноти, за създаване на съвместна фирма е отлична сделка.

Това стана ясно при изслушване на управителя на БНБ Иван Искров от бюджетната комисия към парламента по повод създаването на смесено дружество с французите. В него французите ще държат 70%, а 30% остават за печатницата.

Печатницата влиза в дружеството с апортна вноска от 19 млн. лв., а французите дават 44,4 млн. лв.

По предварителни изчисления 1,2 млн. лв. ще се печели само от наем, след като смесеното дружество заработи, защото БНБ ще получава месечно 95 хил. лв. без ДДС, което прави годишно над 1,249 млн. лв.

Отделно в договора фигурира 30% дивидент от реализираната годишна печалба. Тези обяснения бяха дадени по инициатива на Искров, тъй като част от депутатите се обявиха против сделката и заподозряха скрита приватизация. За приватизация изобщо не е ставало дума и не може да става, категоричен бе управителят на БНБ.

Грижата да участва в търгове за осигуряването на поръчки и намиране на клиенти е изцяло на френския съдружник. Неговото производство е 4-4,5 млрд. броя банкноти годишно за 70 държави.

Досега българската печатница си е осигурявала доход от производство на бандероли и печатане на държавни ценни книжа.