НАП трябва да представи анализ за размера и вида на декларираните, но неплатени данъци и осигуровки и едва тогава би могло да се вземе решение дали да се въведе амнистия за лихвите по старите обявени, но неплатени задължения. Това каза в интервю за Дарик кафе председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова. Според нея е добре държавата да помисли за подобна лихвена ваканция, която би могла да подпомогне коректния бизнес в тежката икономическа обстановка в страната.

„Всичко зависи от няколко неща. Първо, какво включва тази стъпка, за какъв времеви прозорец говорим, колко са тези задължения, които са доброволно декларирани от фирмите и гражданите, но поради липса на средства не са платени, каква част реално са събираеми по критериите на Националната агенция за приходите, каква сума би могла да бъде събрана. Едва тогава ще може да се каже заслужава ли си наистина да се направи една стъпка и да се каже: независимо, че вие сте били не съвсем коректни към държавата, ние сега ви даваме шанс да внесете своите задължения и да опростим лихвите за тях", коментира Стоянова.

На въпрос каква сума би си заслужавала да се направи тази стъпка, председателката на бюджетната комисия каза, че не е запозната с цифрите и е поръчала да й бъде изпратен анализ.

Стоянова коментира, че доста работещи фирми, които имат перспективи да продължат своя бизнес и да запазят работните места, които имат, са натрупали задължения, доброволно декларирани от тях. „Тук не става дума за укрити данъци и осигуровки, а говорим за тези, които доброволно са били декларирани, но не са били внесени в пълен размер поради това, че фирмите са изпаднали в ситуация да платят заплати", каза още Менда Стоянова.

Според нея подобна стъпка трябва да се гледа и от този аспект – да се помогне на коректния бизнес. По думите й фирмите, които биха са възползвали от този данъчен прозорец, вероятно ще са фирмите, които имат намерение и перспектива да запазят и разширят своето производство и работните места.