Инвеститорите са изправени пред "болезнена" корекция, заради свиването на ликвидността, което се очаква да настъпи, когато Федералният резерв в САЩ започне да повишава лихвените си нива. Това движение може да има потенциално катастрофални последици, предупреждават от Института за международни финанси.

Тимъти Адамс, главен изпълнителен директор на организацията, представляваща най-големите банки в света, посочва ликвидността като най-важния въпрос, обсъждан на заседанията на високо равнище на централните банкери и изпълнителните директори.

Според Адамс новите регулации, въведени след кризата от 2008 г., допълнително ще влошат положението, довеждайки до по-висока волатилност и засилвайки недостига на ликвидност.

По-строгите правила наистина правят банките по-устойчиви, но сложната мрежа на регулаторната реформа ограничава възможностите им да отговорят на следващата криза.

"Има ограничен капацитет за вземане на пазарите", заявява Адамс. "Политиците ще кажат - очакваме известна колебливост и това е част от тази по-широка схема на регулаторната реформа. Но за частния сектор е важен сумарният ефект от всички отделни регулаторни промени и техните последствия".

А сумарният ефект е много по-голям, отколкото от мерките взети поотделно. "Всъщност ние не сме наясно, колко е голям той", пояснява Адамс, цитиран от The Telegraph.

Ликвидността на пазара или лекотата, с която един инвеститор може бързо да купи или продаде активи, без промени в цената, е намаляла силно след финансовата криза. Инвестиционните банки, които обикновено са основните източници на ликвидност в кризисни условия свиват дейността си.

Инвентарите от корпоративни облигации са намалели със 75% в САЩ и с 50% в Европа от 2007 г. насам. Докато част от този спад се дължи на отписване на активи, регулациите вече също ограничават банките да държат големи количества облигации в портфейлите си.

Така първото покачване на лихвения процент на Федералния резерв на САЩ от почти десетилетие насам ще предизвика сътресения, като част от деноминираните в долари дългове могат да "взривят" развиващите се пазари.