Близо 3 500 000 туристи са посетили България през летния сезон, като регистрираният ръст, спрямо миналата година, е 5,4 % през месеците юни, юли и август. Това съобщи Анелия Генова – директор Дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма” в Министерството на икономиката и енергетиката.

Най-голям ръст по брой туристи е от пазар Русия, като има близо половин милион туристи за летния сезон с 12,3 % ръст.

Следващият пазар е Германия, от където има 451 000 туристи, а ръстът при тях е 7,7 %, като се отчита много сериозно увеличение от този пазар, тъй като миналата година ръстът при тях е бил около 1-2 %, сравни Генова.

При туристите от Украйна също има много сериозен ръст от 13,5 % или 207 000 туристи посетили България през лятото. По думите на Генова топ дестинациите, от които са приемани туристи за сезон лято са Великобритания със 141 00 туристи, следвана от Беларус, където има 60 % ръст на пазара и 113 000 туристи и от Турция – 110 000 туристи с 209,8 % ръст. По брой туристи, посетили България през лятото следват страните Чехия, Македония, Сърбия, Франция, Холандия, Австрия, Унгария.

Анелия Генова обобщи, че се запазват позициите на основните целеви пазари каквито са Русия, Великобритания и Германия за летния сезон. Полша, Украйна и Балканските държави също са първата десетка.

Според нея е важно, че и от Северна Европа се наблюдава завръщане на туристи от пазари като Дания и Норвегия, Швеция и Финландия, но то е доста по-бавно.

Генова каза още, че очакванията са за доста силен зимен сезон, като се очакват много добри записвания от Русия и Украйна, както и от традиционните пазари - Великобритания и Балканските страни.