Вече повече от месец от внасянето на закона в НС. Подозираме лобистки натиск. През 2012-а подобен законопроект също не влезе в нито една комисия, коментира по БНР Пламен Грозданов, изпълнителен директор на "Произведено в България", предлаганите промени в Закона за защита на конкуренцията. 

Според него законът не е само за търговските вериги, той касае всички предприятия и сектори на икономиката. Въвежда се понятието злоупотреба със значителна пазарна сила. КЗК излезе със становище, в което категорично се казва, че понятието е добре познато и напълно оправдано. 

Въвеждането му дава право на доставчици и производители да си търсят правата чрез система за решаване на спорове. 

Има и предложение за помирителна комисия към министерството на земеделието. Тази система работи в доста страни и е доказала своята ефективност, твърди Грозданов. 

По думите му е спекулация, че регулацията ще вдигне цените. 10 от големите търговски веригите имат 36 процента пазарен дял и той ще се увеличава. 

Най-важното е по-справедливо разпределение на добавената стойност. Сега голямата част остава при търговеца. Така производителят не може да развива производството си.