Исландският президент Олафур Р. Гримсон заяви в неделя, че ще поиска референдум за новото споразумение за решаване на спора с Великобритания и Холандия.


Grimsson потвърди, че няма да ратифицира плана за изплащане на 5 милиарда щатски долара, инвестирани от британски и холандски граждани в банката Icesave, която фалира в края на 2008 г.

Близо 38 хиляди исландци или около 12 на сто от населението са подписали петиция, с която призовават Гримсон да разреши провеждането на референдум по сделката.

 

Icesave, дъщерно дружество за онлайн банкиране на Landsbanki, фалира заедно с банката и други големи финансови компании в Исландия през октомври 2008 г., като завлече депозитите на 340 000 британски и холандски граждани.

Великобритания и Холандия обаче възстановяват депозитите на своите граждани и си търсят парите от исландската държава, която пое контрола над фалиралите банки. Обединеното кралство иска около 2.3 млрд. паунда ($ 3.60 милиарда), като обезщетение, а Холандия претендира за 1.3 млрд. евро ($ 1.70 милиарда).

В рамките на новото споразумение, което беше одобрено от парламента в Рейкявик, но президентът отказа да го ратифицира, Исландия ще започне да плаща през 2016 г. и ще завърши през 2046 г., с лихва от 3 процента върху задълженията си към Холандия и 3.3% за тези към Великобритания.


Последната сделка се очаква да струва на Исландия малко под 50 милиарда  крони (435 милиона щатски долара), като възстановените активи на Landsbanki ще трябва да покрият по-голямата част от дълга.

Това, че Исландия се бави с уреждането на плащанията към Холандия и Великобритания, доведе до отлагане на транш от 4.6 милиарда щатски долара по заема на страната от Международния валутен фонд.

 

Според юристи Лондон и Амстердам могат да блокират кандидатурата на Исландия за членство в Европейския съюз, ако условията им не бъдат приети в Рейкявик.