Исканията на правителството на Великобритания големите банки в страната да отпуснат заеми на стойност 200 млрд. паунда за бизнеса и да покажат "финансова дисциплина" ще бъдат предмет на допълнителни дискусии между министри и топ банкери през периода на Коледа, пише Guardian.

Финансовият министър Джордж Осбърн ще говори с шефовете на банките днес, за заемите и бонусите. Върху банкерите вероятно ще бъде оказан натиск по отношение на годишните премии, раздаването на които съвпада с големи съкращения на работни места в публичния сектор.

Банкерите, включително и Джон Варли, напускащия главен изпълнителен директор на Barclays и Дъглас Флинт, новият председател на HSBC, представиха план, свързан с обещанието да отпуснат заеми на стойност 200 млрд. паунда за предприятията, от които 70 млрд. специално за малките компании.

Така нареченият проект Мерлин, включва и обещание за ограничаване на бонусите, но не представя конкретни гаранции за това.

Банкерите са склонни да спрат политическата риторика за бонусите си и да се върнат в руслото на спокойните отношения, които съществуваха между сектора и правителството преди банковата криза през 2008 г.

Топ банкери от Santander, Lloyds и Royal Bank също ще присъстват на преговорите, които бяха забавени с ден, заради снежните бури във Великобритания.