Усилията на Европейската комисия тази седмица да уталожи дебата за вътрешната миграция в рамките на Европейския съюз имаха ограничен успех във Великобритания и Германия - двете държави членки, където тонът е най-изострен, коментира вестник "Юропиън войс".

 

Във Великобритания вниманието по темата изглежда се насочва към студентите. "След спирането на финансирането за тях румънци и българи са отстранени от лекции", пише британкото издание "Таймс хайър едюкейшън", позовавайки се на Националния съюз на студентите (НСС) в Обединеното кралство.

 

Изданието пояснява, че европейските студенти във Великобритания, които разчитат на държавна стипендия, вече трябва да доказват, че преди да започнат следването си, са пребивавали три години законно на Острова. По данни на НСС това засяга общо 7448 студенти, от които финансирането е възстановено само на 853 души, а 2783 очакват решение.

 

В Германия 150 мигрантски организации изпратиха отворено писмо до председателката на групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бундестага Герда Хаселфелд с искане да не се провежда предизборна кампания на гърба на мигрантите, съобщава бизнес всекидневникът "Ханделсблат", цитиран от БТА. През март в провинция Бавария предстоят местни избори, а през май са изборите за европейски парламент. ХСС е автор на предизвикалото ожесточен дебат в Германия предложение да се ограничи отпускането на социални помощи за имигрантите от Източна Европа.

 

"Кметове възразяват на ХСС", съобщава в заглавие "Зюддойче цайтунг". Кметовете не могат да установят връзка между имиграцията заради бедност и финансовите проблеми на германските общини, пише изданието. Повечето германски вестници съобщават, че по данни на Федералната агенция за заетостта получателите на социални помощи от Румъния и България в по-голямата си част не са безработни, а просто компенсират ниското си заплащане с помощ от държавата.

 

"Данните показват, че не може да се говори за злоупотреба със социалната система. Всъщност злоупотребява се със самите мигранти, които биват използвани като евтина работна ръка", цитира "Велт" коментара на говорителката на партия "Левите" Забине Цимерман.

 

Онлайн изданието на "Шпигел" посвещава пространен материал на системата за социално подпомагане в България и Румъния. Подчертавайки, че двете страни също отпускат социални помощи на граждани на други държави членки на ЕС, само че в по-малък размер, изданието коментира, че в България и Румъния по принцип е много трудно да се получи нещо от държавата заради бюрократичните пречки.