Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов не може да определи цената за спиране на протестите с тракторите. Това призна той в предаването „Седмицата” на Дарик и допълни, че за самия него това са били две напрегнати седмици с много нерви.

 

„Ние имахме примера и не трябваше да се стига до дотам. Лошият гръцки пример го имахме. Аз се опитах да обясня на зърнопроизводителите, преди да постъпят към тези действия, че едва ли това ще доведе до нещо повече от това, което се случи, т.е. една полемика в обществото, от която самите те нямаха нужда”, заяви той.

 

„Те зададоха въпроси, на които ние отговорихме като правителство. Но те не отговориха на голяма част от въпросите, които зададе обществото”, обясни още Найденов.

Найденов уточни, че по рамката, която правителството подписа със земеделците през октомври, е работено повече от половин година. „Тя беше обект на търсене на консенсус и разправии между самите сектори.

 

Когато стигнахме до финалната й част, това наистина се случи седмици преди изборите, ние ясно и честно им казахме, най-вече самия финансов министър Симеон Дянков, че няма такава практика да се подписва финансова рамка преди да бъде приет бюджета”, каза той.

 

Министър Найденов допълни, че в документа изрично е уточнено, че условията ще бъдат спазени, ако има финансова възможност за това. „Подписахме с това условие, че „при възможност за отразяване на тази рамка в бюджет 2012”. 

 

„Този бюджет може да е рестриктивен, но за първи път е справедлив. И всеки ще вземе колкото заслужава”, каза още Найденов.