На 1 юли 2012 година лот 3 на автомагистрала Тракия трябва да бъде завършен. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на първата копка на отсечката Нова Загора – Ямбол. Борисов заяви, че е постигнато споразумение с изпълнителите проектът да бъде завършен два месеца по-рано и вместо края на август 2012 година, по аутобана ще се пътува още през юли 2012 г. Два месеца разлика гарантират 200 спасени човешки живота, посочи премиерът.

Бойко Борисов благодари на гръцките изпълнители, че са оценили високо пълната прозрачност и спазването на правилата при провеждане на конкурсите за избор на изпълнител на отделни лотове от магистралата. За разлика от проекта за концесия на автомагистралата на тройната коалиция, който предвиждаше 550 милиона евро, сега за същия проект са заделени 100 милиона лева. Останалите средства се осигуряват от европейската програма „Транспорт”, посочи министър-председателят.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев заяви, че държавата няма да поставя условия на компаниите за избор на подизпълнители и набиране на работници. Важното е за 25 месеца магистралата да е в срок, бюджет и качество. Предстои да се извърши уточняване и утвърждаване на оценката от европейската комисия на т.нар. апликационна форма и минаването на магистралата в близост до зони на НАТУРА. Не се предвиждат проблеми, процедурите са спазени, информира министър Плевнелиев.

Министър- председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев участваха в церемонията по символичната първа копка за изграждането на лот 3 от автомагистрала Тракия. Стойността на проекта е 133 973 907 лева. Ще бъдат изградени по две ленти за движение в двете посоки. Проектът се изгражда по Оперативна програма „Транспорт” 2007 – 2013 година. Изпълнител на строителството на отсечката е гръцката фирма Актор.