Причината за спиране на лиценза на военния завод "Дунарит" в Русе е наличието на обективна заплаха за финансовата стабилност на страната.

Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който се срещна със синдикалните организации в завода, съобщава БНР.

От министерството отказват повече подробности по случая заради класифицирана информация. Министър Лукарски предложи варианти за продължаване на работата на предприятието.

"Има варианти да не се спира работата на дружеството. За нас спирането на лиценза не води пряко до спирането на производствената дейност. Това, което произвежда "Дунарит", може да бъде изнасяно през лицензите на други фирми, които имат лиценз за внос-износ. Съответно, това, което се внася като продукция, която да служи за производство на крайните продукти, може да става по същия начин, като предложението конкретно на Министерството на икономиката включваше фирми от Военно-промишления комплекс, които имат действащи такива лицензи и които могат да извършват такава дейност", смята Лукарски.

По думите му тече срокът за обжалването на решението, в който представителите на дружеството, както и упълномощените от тях адвокати, могат да се запознаят с класифицираната информация и респективно да отстранят причините, довели до отнемане на лиценза.