Руската компания "Лукойл" съобщи, че е подписано предварително споразумение за продажбата на мрежата ѝ от бензиностанции в Украйна.

Това стана дни, след като от националистическо движение "Десният сектор" обявиха, че искат от компанията да им доставят безплатно бензин.

Цената, за която австрийската компания AMIC Energy Management GmbH ще закупи около 240 руски бензиностанции и 6 предприятия за съхранение на горива в Украйна, не бе съобщена.

"Продажбата на мрежата от бензиностанции и резервоари в Украйна ще помогне за оптимизацията на структурите и мрежата за дистрибуция на "Лукойл" в Източна Европа", зави вицепрезидентът на руската компания Вадим Воробьов.

"Лукойл" е най-голямата частна руска петролна компания. В изявлението на Воробьов не се споменава дали продажбата има връзка с кризата в Украйна.

Новината за продажбата идва след като държавите от Г-7 предупредиха, че може да наложат по-строги санкции срещу Русия заради дестабилизацията на Украйна. Засега "Лукойл" не е засегната от санкциите, наложени на редица държавни компании и фирми, свързани със събитията в Украйна.

"Лукойл" е основен играч в производството на суров петрол. Компанията има рафинерии в 6 държави и продава горива на повече от 30 страни. /БГНЕС/