Белгиецът вече твърди, че не е собственик на БТК, мултиплексите и два военни завода.

Каквато и да е била ролята на Пиер Луврие в сериала около фалита на КТБ и последвалото го разпределение на активите на Цветан Василев, тя приключи.

Или поне така твърди белгиецът в съобщение, изпратено в четвъртък от негово име от брюкселския клон на базирана в Лондон агенция, сред чиито дейности фигурира и връзки с обществеността, съобщава "Капитал Daily".

Луврие изчезна толкова внезапно, колкото се и появи преди няколко месеца, а резултати от присъствието му в компаниите, които помпозно обяви за свои, няма, поне видимо.

"Пиер Луврие се оттегля от придобиването за 840 млн. евро в България", е озаглавено съобщението. "Белгийският предприемач обявява, че активите, които купи в България през 2015 г. с обща стойност 840 млн. евро, са върнати на предишния им собственик", пишат от агенцията. "Това означава, че г-н Луврие няма повече никакъв интерес към тези активи".

Според агенцията, упълномощена от Луврие, споразумението за покупка на акции, подписано още на 31 януари тази година, е давало възможност на купувача да върне придобивката си при определени обстоятелства и именно това право сега е упражнено.

Пиер Луврие се появи на българската бизнес сцена в края на март тази година. Тогава току-що създадената специално за целта компания LIC33 с регистрация в Люксембург обяви, че е купила за 1 евро от Цветан Василев накуп 43% от БТК, както и НУРТС, "Фърст диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и пийпълметричната агенция ГАРБ.

Самият Луврие коментира - "Моята причина да инвестирам в тези бизнеси беше да подпомогна преструктурирането на групата компании, която вярвах, че е изключително силна. Оказа се обаче невъзможно да получа съгласието на всички заинтересовани страни в приемливи срокове. Оставам уверен, че тази група компании има прекрасно бъдеще, и желая на всички ангажирани страни успех."

В съобщението са цитирани и имената на компаниите, съветвали Луврие по "тази" сделка, като не става ясно дали същите или всички те са били ангажирани и в покупката или само в развалянето ѝ. Това са Akin Gump Strauss Hauer & Feld, Bonn Steichen & Partners, CMS Cameron McKenna, Hogan Lovells и Liedekerke Wolters Waelbroek Kirkpatrick.

Пиер Луврие отново е представен като белгийски инвеститор и предприемач с 20-годишна кариера, който успешно е инвестирал в "разнообразни специални ситуации" в цяла Европа в сектори като земеделие, преработка на храни, недвижими имоти, телекомуникации и технологии. Реално обаче последните му бизнес начинания са все в Русия.