Вежди Рашидов получи писмо от Анри Лоарет, в което генералният директор на Лувъра, го уверява, че ръководството на най-прочутия световен музей с радост ще разгледа конкретни предложения за съвместно културно и научно сътрудничество с България, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Писмото е написано на 18 юли 2011 г.– само шест дни след връщането на Анри Лоарет от първата му визитата у нас.

"След завръщането си в Париж бих желал отново да заявя задоволството си от запознанството си с Вас в рамките на много задушевната вечеря, организирана от Негово Превъзходителство Филип Отие, посланик на Франция. Това първо посещение в България ми предостави възможността да се потопя в съкровищницата от невиждани богатства, които

Вашата страна таи било то в културното си наследство или в недрата на природата си. В тази връзка исках да ви благодаря искрено за превъзходния прием, който ни бе оказан – на мен и на моите сътрудници, от страна на различните служби във всички музеи и места, които имахме удоволствието да посетим", пише в писмото.

"В духа на договореното от нас държа още веднъж да кажа колко щастливи бихме били от възможността да обмислим съвместното ни научно и културно сътрудничество. С най-голямо внимание ще разгледам предложенията, които бихте ми направили, като от наша страна ние също ще обсъдим формата, под която може да се развие едно такова сътрудничество.

Ще бъда много щастлив да се срещна с Вас в Париж, за да можем да реализираме напредък по пътя на това сближаване, което си пожелавам. В очакване да се срещна с Вас Ви моля да приемете, г-н министър, израза на най-добрите ми чувства", пише още директорът на Лувъра.

България никога досега не е била представяна в Лувъра. Очаква се след около месец и половина да бъдат обсъдени конкретни подробности за българска експозиция от ценни наши артефакти в най-прочутия музей. Това ще е основна тема на разговорите на министър Вежди Рашидов, който ще посети Париж през септември по покана на ръководството на Лувъра.

По време на визитата на българския културен министър във Франция ще бъдат обсъдени и подробности по обучението на наши музейни специалисти в Лувъра. Министър Рашидов сподели тази своя идея с Анри Лоарет в София, а сега от прочутия музей изразяват готовност да я осъществят. В програмата на посещението на министър Рашидов в Париж е предвидена работна среща с френския му колега Фредерик Митеран.

Днес френската страна уведоми Министерството на културата, че известният византолог Жаник Дюран, завеждащ отдела на колекциите на Лувъра, ще бъде официален гост на ХХІІ-ия Международен конгрес за византийски изследвания, който започва през месец август т.г. в София. Конгресът е под патронажа на Вежди Рашидов. Както е известно, българското правителство отпусна миналата седмица държавна гаранция за три временни експозиции, които са част от проявите на конгреса.