Има напредък и по-добра организация в дейностите по строежа на АМ "Тракия", спрямо предходната проверка. Темпът на работа обаче все още не е достатъчен, за да гарантира довършване на обекта в срок до 31 май.

Това констатира вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева по време на инспекцията на строителството на Лот 4 на автомагистралата, съобщиха от МРРБ. Според нея, независимо от подобрението, има още какво да се желае при организацията на работата и доставката на инертни материали. Проблемен остава и участък от 304 до 310 км.

"Изискали сме да се достави още техника за натрошаването на инертните материали, както и такава за полагането на циментовата стабилизация и асфалта", заяви министър Захариева.

Според нея в момента няма абсолютно никаква друга пречка освен по-добрата организация и доставка на инертни материали, за да бъде готова магистралата за началото на активния туристически сезон. Най-малко два пъти седмично представители на МРРБ и АПИ проверяват на място изпълнението на графика, а след 14 дни вицепремиерът отново ще направи инспекция на трасето.

По време на инспекцията изпълнителят е информирал министър Захариева, че е осигурено финансиране и е постигната договореност следващата седмица да започне разплащането на забавените плащания на доставчиците на услуги. Проверката на работата по последните 34 км от АМ "Тракия" министър Захариева направи заедно с министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Ангел Петров и председателя на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Следващата седмица започва изплащането на забавените суми за фирмите-подизпълнители, съобщи Захариева. Компанията изтегли банков кредит, за да се разплати с партньорите си.