Закон за частния фалит ще внесе в парламента депутатът от БСП Мая Манолова. Това обяви тя в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

Депутатите в парламента, в това число и ГЕРБ, вече подкрепиха на първо четене нейно предложение за промени в Закона за частните съдебни изпълнители.

"Вчера постигнахме много голяма победа - която е на гражданите, срещу монопола и частните съдебни изпълнители, срещу банките, топлофикациите, мобилни оператори, които събират вземанията си с частни съдебни изпълнители", заяви Мая Манолова, цитирана от Novanews.bg.

"Много често заради едно задължение, събирано през частния съдебен изпълнител, без гражданинът даже да разбере, че е обект на принудително изпълнение, една сутрин се събужда със запорирано трудово възнаграждение, сметки, даже и с изнесени за продажба имоти", обясни Мая Манолова.

По думите ѝ има и случаи, в които хората не само не дължат пари, но даже са надплатили част от задълженията си. Докато доказват това пред съда обаче, имотът им е изнесен и продаден.

С промените в Закона частните съдебни изпълнители няма да могат да начисляват такси, които са по-големи от дълга.

"Обмислям между първо и второ четене да предложа таксите да не могат да надвишават половината от задължението", обясни Манолова.