Само девет банки не преминаха през широкото сито на европейските стрес тестове, на които бяха подложени 91 кредитни институции. Според Financial Times, приложените стандарти в процедурата не са били достатъчно стриктни, за да върнат в инвеститорите доверието в стабилността на европейската финансова система. Анализаторите се бяха настроили, че до 15 банки могат да се провалят на стрес теста.

Най-слаби резултати показа гръцката банка ATE, чийто капитал по стълб едно /основна мярка за финансова здравина/ беше минус 0.8% при изисквани 5%. По-важно за България е, че EFG Eurobank, която е третата по големина гръцка банка и е собственик на българската Пощенска банка, също не успя да отговори на изискванията, като капиталът й по стълб 1 е само 4.9%.

Също и пет испански по-малки банки не минават теста: CAM, Pastor, Caja3, Unnim и Catalunyacaixa. Други две спестовни банки се отърваха на косъм – Bankia и Banca Civica, които миналата седмица увеличиха капитала си през борсата с общо 5 млрд. евро и преминаха теста.

Скъсани на изпита бяха и австрийската Volksbanken и германската Helaba. Последната се скара с Европейската банкова надзорна комисия за качеството на своя капитал и се оттегли от процедурата. От своя стана австрийската банка вече намери купувач за източноевропейския си бизнес в лицето на руската банка Сбербан, говори се за сума от 600 млн. до 1 млрд. евро.

Банките в Италия и Великобритания преминаха стрес тестовете без проблеми. Осемте банки, които се провалиха, изпитват недостиг на собствен капитал от само 2.5 млрд. евро. До каря на годината те – и Helaba трябва да попълнят липсващите капитали.

Освен тях има още 12 банки, които почти са се провалили на стрес теста, тъй като са с капитал между 5 и 6 %. Освен това те са със значителни участия в книжата на периферните евро – членки. Европейският банков надзор им дава срок до следващия април да поправят балансите си.

Миналата година стрес тестът се проведе още по-халтаво и тогава беше установен недостиг от капитал в размер на 3.5 млрд. евро. Сега при новите стрес тестове, които уж тярбваше да са по-строги, недостигът се очерта да е дори по-малък, в размер на 2.5 млрд. евро. Затова някои анализатори изразиха недоверие в надеждността на резултатите.

Обяснението, което дава председателят на Европейския банков надзор Андреа Енриа е, че предвид тестовете много банки са извършили допълнително набиране на каптал. Ако не бяха сторили това, недостигът щеше да е от 26.8 млрд. евро с 20 провалили се кредитори. Стрес тестът е подействал като катализатор за набиране на капитали от банките, посочва той.

Според Енриа между декември и края на април в банковата сфера на Европа са навлезли 100 млрд. евро допълнителен капитал. Половината от тази сума е за сметка на неразпределени печалби от минали периоди, другата половина от капиталовия пазар.

Алфа банк също мина през стрес теста, след като успя да си гарантира набиране на 2.85 млрд. евро допълнителен капитал.

В края на юни ръководството на EFG Eurobank обяви, че очаква до 2012 г. поделенията в Югоизточна Европа, включително Пощенска банка, да започнат да се финансират сами.