Три поредни дни на спад записа Българската фондова борса през тази седмица, с което показа, че социалното напрежение и политическата криза й влияят. Днес индексите се движат с покачвания, в опит да изтрият част от загубите. Това според финансовия анализатор Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж е показателно за достигане на известна зрялост от страна на пазара.

Според Малчев от тук нататък има два сценария за развитие на борсата. При най-лошият SOFIX пада до 300 пункта и се влиза в нов период на безвремие. При добрият, възходящият тренд на борсата, който се наблюдаваше от началото на годината до сега, се завръща и инвеститорите започват да отчитат по-добра доходност.

Как се отразява политическата криза в страната върху фондовия пазар, който тъкмо бе започнал да показва признаци на растеж?

Безспорна истина е, че политическата криза в страната сложи прът в колелото на започналия възходящ тренд от началото на годината, който изглеждаше доста перспективен и устойчив. Също така е истина, че бързото поскъпване се нуждаеше от известно контрадвижение, което да донесе повече баланс и по-голяма устойчивост на този тренд. За добро или лошо тази роля изиграха уличните протести и последвалата оставка на правителството. Засега пазарът показва според мен завидна зрялост и паника почти не се наблюдава, като спадът до момента се посреща като възможност за покупки на по-атрактивни нива.

Какво може да се случи с цените на акциите при по-продължителна несигурност?

Несигурността неизменно ще съпътства пазара през следващите няколко месеца, но възходящият тренд ще се възобнови при повече яснота, че разумът ще надделее и България няма да бъде вкарана в крайно популистки ляв завой на национализация, гонене на чуждестранни инвеститори, безконтролно увеличаване на пенсии и заплати в администрацията, отмяна на плоския данък и т.н. При подобен сценарий нищо добро не чака икономиката и фондовата борса и то за дълъг период от време.

Можем ли да очакваме, че ще се открият атрактивни възможности за инвестиции в този период на несигурност?

При всички случаи в краткосрочен план спекулантите ще имат отлични възможности, тъй като на пазара често ще виждаме сериозна волатилност. По-дългосрочните играчи, включително такива отвън, също ще се възползват от ситуацията, която ще им предостави възможност да купуват по-лесно и по-евтино по-големи количества акции, които при бърз възход е трудно да се съберат без значителен ръст в цената.

При какви нива ще е подходящо да се купува на БФБ?

И сегашните нива са интересни за покупки, особено атрактивни станаха цените на ЕРП-тата под натиска върху тяхната дейност, но трябва да се отчете, че рискът да се купува в момента не е малък, но пък той кореспондира с доста голяма потенциална доходност. Вероятно е в следващите месеци да видим и по-ниски нива на SOFIX, около 350 пункта например, които могат да се окажат крайна цел на корекцията при положение, че страната се върне към нормалността и се избегнат крайните сценарии.

А препоръчително ли е да се продава при достигане на определени нива на спад?

Препоръчително е да се продава и да се избягва БФБ за по-дълъг период, ако както казах, се реализират популистките крайно леви идеи , които се лансират, както от някои участници в протестите, така и от някои политически сили, които набират сила в сегашната обстановка.

Какви са сценариите за развитие на фондовия пазар през следващите месеци?
Кое е най-лошото, което може да се случи?

Сценариите са два, според мен. Позитивният е формиране на стабилно и що-годе разумно правителство с ясна програма и цели, при което възходящият тренд на БФБ ще се възобнови и то с по-голяма сила, при условие, че и външната обстановка се запази. Негативният политически сценарий вече го очертах. При него ни очаква спад на SOFIX, поне до познатите до болка 300 пункта и нов дълъг период на безвремие.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!