Джордж Озбърн каза пред финансовите министри от ЕС във вторник, че не може да подкрепи предложенията за ограничаване на бонусите на банкерите, пише The Guardian.

Озбърн твърди, че Великобритания вече прилага най-затегнатия режим в света по отношение на възнагражденията на банкерите и че предложенията за "ограничаване на бонусите могат да имат обратния ефект".

Те "могат да подкопаят" целта, която е да се спрат незаслужените бонуси. Вероятният ефект ще бъде рязко нарастване на заплатите на банкерите, което ще направи по-трудно връщането на прекалено големите бонуси.


Германският министър на финансите Волфганг Шойбле, коментира в отговор, че Великобритания се опитва да избегне гласуването на проекта. В интерес на осигуряването на консенсус, той призова за по-нататъшното изпипване на "техническите въпроси" за това как следва да се прилагат ограниченията за бонусите.


Налице е и липса на съгласие за това, кога новият режим трябва да влезе в сила. Проектът предвижда това да стане в началото на следващата година, но част от финансовите министри призоваха за забавяне.

 

Мишел Барние, еврокомисар за вътрешния пазар даде подкрепата си за проекта, като каза, че "възнаграждения са чувствителен въпрос, чувствителен за нашите граждани, за нашите данъкоплатци". Според него сегашната система насърчава поемането на рискове от страна на банкерите.

 

Председателят на срещата, ирландският финансов министър Майкъл Нунан, затвори дискусията, като заяви, че има "широко мнозинство" зад предложенията. Но е необходимо по-нататъшно обсъждане "на някои технически въпроси". Всички промени трябва да бъдат съгласувани и с Европейския парламент.