Функция образование е на пето място по финансиране. Това каза председателя на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков на дискусия за качеството на висшето образование в Софийския университет, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Стоичков заяви, че като председател на комисията по образование в парламента ще се бори функцията да бъде в първите три. „В никакъв случай не искам да противопоставям секторни политики”, заяви той и посочи, че по данни на Евростат, всяка година около 25 000 младежи напускат страната. Думите му, че именно младежите са най-ценните днес и за в бъдеще бяха приветствани с овации от студентите. Той посочи всяка година един град като Търговище изчезва, ако се вярва на данните от Евростат. Затова предложи акцент в дискусията да бъде - какво прави държавата България, за да задържи младите хора в България. Той посочи, че имаме 37 държавни университета и заяви, че това са 37 сгради, за които държавата се грижи.

„Аз съм за малко университети с много пари”, заяви той. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева предложи да се проведе кръгла маса в парламента за рейтинговата система. Александър Димчев, декан на Философския факултет заяви, че досега 200 млрд. долара е похарчила българската страна за подготовката на тези млади специалисти, които са изтекли към света. Проф. Иван Илчев заяви, че Софийският университет стои изключително добре в международните класации и посочи, че научните резултати на университета са на нивото на университета в Осло, въпреки лошото си финансиране.

Проф. Иван Илчев каза още, че има много да се работи, докато рейтинговата система се превърне в обективна основа за финансиране. По време на дискусията беше изтъкнато, че през 2015 година ние ще имаме срив в средното образование, тъй като тогава ще има 7000 незаети учителски места, беше поставен въпросът за приема на чуждестранните студенти. Проф. Илчев изтъкна, че от общо 37 награди, давани на талантливи студенти за постижения в науката от Фондация „Еврика”, тази година са наградени 27 студенти на Софийския университет.