Тайванската компания Foxconn, основен доставчик на части за Apple, призна че в нейните китайски заводи работят деца на около 14 години, при 16 години минимална позволена в Китай възраст за наемане на работа.

 

Според съобщението на Foxconn, цитирано от BBC, въпросните „стажанти“ са били наети в завода в град Янтай в източната част на Китай.

 

Фирмата е най-големият производител на части и електронни устройства в света. Сред продуктите на нейните заводи са и телефоните iPhone и таблетите iPad на американския гигант Apple. От Foxconn също така произвеждат и продукти за Microsoft и Hewlett-Packard.

 

Компанията обеща веднага да съкрати малолетните си служители и да не позволява ново наемане на лица под позволената от закона възраст.

 

Ръководството на Foxconn започна вътрешно разследване, след като китайските медии и базираната в САЩ група за наблюдение на труда в Китай обявиха, че наема непълнолетни стажанти.

 

Въпреки че правителството в Пекин постепенно затяга правилата на пазара на труда в Китай, правата на работниците все още са слабо защитени. Много малолетни и непълнолетни се трудят и с фалшиви документи, изготвени от местната организирана престъпност. А и компаниите нямат задължението да проверяват възрастта на служителите си.

 

В заводите на Foxconn работят над 1 милион китайци. Тъй като компанията е свързана с големи чуждестранни корпорации, за нея репутацията е важна. Ето защо тайванската фирма се опитва да подобри своите стандарти.