Пет банки се съгласиха да платят глоби за общо 3.3 милиарда долара на британските и американските регулатори, заради манипулации на международните валутни пазари.

Глобени са HSBC, Royal Bank of Scotland, UBS, JPMorgan Chase & Co.

и Citigroup. Продължава отделно разследване за практиките на търговия с валута в Barclays. Глобите бяха наложени от британската Служба за финансов надзор /FCA/ и от американската Комисия за фючърсна търговия /CFTC/.

Швейцарският регулатор FINMA наказа отделно швейцарската банка UBS със 134 милиона швейцарски франка, съобщава BBC.

FCA глоби петте банки с 1.1 милиарда паунда, като заяви, че пропуските "подкопават доверието в британската финансова система и поставят почтеността ѝ в риск".

Американският регулатор глоби същите банки с 1.4 милиарда долара. FCA съобщи, че е работила в тясно сътрудничество с другите регулатори.

"Днешната глоба показва сериозността на пропуските, които открихме, и компаниите трябва да поемат отговорност за поправянето им. Те трябва да гарантират, че брокерите им не мамят системата, за да увеличават печалбите и не пораждат безпокойство относно етиката на поведението си", заяви генералният директор на FCA Мартин Уийтли.

Пропуските възникнали между 1 януари 2008 и 15 октомври 2013 г., уточнява FCA. Британският регулатор отбелязва, че банките "не са упражнили адекватен и ефективен контрол" над търговията си на международните валутни пазари, обучението е било "недостатъчно", а "точните ценности и култура" не са били достатъчно внедрени във външната търговия на банките.

FCA установила още, че брокери в различни банки създали "сплотени групи" за споделяне на информация за дейността на клиенти.

Глобите са наложени след едногодишно разследване на FCA на твърдения, че международният валутен пазар, на който банките и други финансови компании купуват и продават валути помежду си, е бил манипулиран. На този пазар ежедневно се търгува с валута на стойност 5.3 трилиона долара. Около 40% от търговията се извършва в Лондон.

Разследването на FCA било съсредоточено върху електронните комуникации между брокерите, включително системите за изпращане на съобщения и онлайн чат стаи.