Докладът за злоупотреби за стотици милиони лева по проекта за изграждане на новата АЕЦ „Белене“ на заместник-председателя на БЕХ през 2009 г. Тенчо Попов да бъде раздаден на депутатите, за да гласуват информирано, когато в Народното събрание се решава спорният казус. За това настоя лидерът на СДС Мартин Димитров.

„Попов предаде на премиера доклад, в който по думите му става дума за злоупотреби, свързани с проекта „Белене“ за стотици милиони левове. Впоследствие този доклад е бил предаден от премиера на прокуратурата и до ден-днешен ни вопъл, ни стон.

Предвид идеята на българското правителство да прехвърли отговорността по проекта „Белене“ първо на Красимир Първанов, а след това и на българския парламент, настояваме този доклад, който говори по думите на Тенчо Попов за корупция в размер на стотици милиони левове, да бъде достъпен за всеки един български народен представител“, каза Димитров.

Така по думите на синия лидер, когато дойде моментът за обсъждане на проекта „Белене“, което по думите му ще стане до броени дни, всеки депутат да бъде запознат. „Ако това се случи, много трудно този проект може да получи подкрепата на Народното събрание“, каза Димитров.

Доскорошният шеф НЕК Красимир Първанов бе отстранен от поста си на 14 април с решение на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. Той оваканти мястото след скандал, свързан с разногласия между енергийния министър Трайчо Трайков и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за парафирането от Първанов на допълнение 12 към основното споразумение за проекта „Белене”, според което страната ни трябва да реши за атомната централа до 1 юни. Впоследствие министрите и премиера Борисов показаха единомислие по въпроса за проекта. През април бе подписан договорът с консултанта по проекта британската банка HSBC. В момента тече процедура за избор на нов шеф на Националната електрическа компания, като назначението няма да бъде политическо, а най-подходящият кандидат ще бъде определен с конкурс.