Политическата и икономическата среда в световен мащаб и в страната ни все още е достатъчно несигурна, въпреки наблюдаваните редица признаци за възстановяване. Това продължава да поставя необходимостта от управлението на рисковете в центъра на дейността на компаниите, коментираха от Кофас в съвместна пресконференция с УниКредит Булбанк.

 

Страните от Централна и източна ще спечелят от възстановяването на развитите икономики, но България се характеризира с високата динамика на компании в несъстоятелност, която за миналата година достига 39%.

 

Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, отбеляза, че средата за правене на бизнес в страната ни, включително що се отнася до капиталовите потоци, ще бъде по-сложна от времето преди кризата. В тази връзка все повече компании ще се насочат към износа.

 

От своя страна Борислав Тодоров, мениджър бизнес развитие на Кофас, посочи, че силата на купувачите в съвременния бизнес е все по-голяма, което налага използването на отсрочени плащания.

 

Предвид всичко това, компаниите ще имат все по-голяма нужда от решения, чрез които да се застраховат от рисковете от неплащане и така да осигурят възможностите си за растеж.