Заради баловете и многото почивни дни през май българите са станали по-небрежни към плащанията по задълженията си в сравнение с предходния месец. Това показва индексът на събираемостта, изготвен от Асоциацията на колекторските агенции в България.

„Хората масово инвестираха месечните си приходи и дори част от заделените си пари, за да пътуват, и така месечните им задължения останаха на заден план”, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на асоциацията. Според нея абитуриентските балове също са фактор, който е довел до спад на събираемостта. Причината е, че много родители са имали

сериозни разходи около завършването на децата си.

Така някои от тях пренебрегнали месечните вноски, а други дори влезнали в нови дългове, за да покрият разноските по баловете.

Според събирачите на борчове намаляването на просрочените плащания остава ниско и през този месец. Лятното настроение отвличало вниманието на хората от ежедневните битови въпроси. Допълнително за това допринасяло и европейското първенство по футбол.

Очакванията за другия месец са по-оптимистични. „Юли традиционно е месецът, в който най-стриктно се плащат ипотеки, лизинги и други сметки. Причината се крие в сезонната заетост –

много хора започват работа

в туристическия

или земеделския бранш с настъпването на лятото, което прави финансовото им състояние по-стабилно и им дава възможност да покриват по-лесно дълговете си”, каза още Миткова-Тодорова.

От Асоциацията на колекторските агенции посочват още, че през летните месеци са се променили приоритетите на хората по отношение на различните плащания. Например много граждани са се възползвали от пролетта, за да погасят натрупаните задължения през зимните месеци за парно. Затова се отчита ръст в събираемостта на тези плащания. По-редовно плащаме и сметките си за вода.

На заден план обаче е останало погасяването на вноските по потребителските кредити, отчитатот колекторския бранш. Оттам посочват, че този тип дългове са били 20% от всички през пролетта, а сега делът им се покачва на 25 на сто.