Да бъде направен анализ за въвеждането на минимална работна заплата по браншове. За това ще настоява председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

В предаването „Денят" на Дарик Стоянова заяви, че трябва да се направи сериозен анализ за ефекта от евентуалното цялостно увеличаване на минималната работна заплата от 240 на 270 лева, за което настояват от социалното министерство.

Стоянова подкрепи вдигането на ДДС ставката за туристическите услуги, тъй като секторът не може да има преференции, въпреки че е един от най-важните за страната. Тепърва ще се решава какво да бъде увеличението.

В момента туристическите компании плащат 7% ДДС върху туристическите услуги и организираните пътувания. Но българите като неорганизирани туристи продължават да плащат 20% ДДС, обясни Стоянова.

От Брюксел е пристигнало писмо, което предупреждава с наказателна процедура, ако за една и съща услуга има различно данъчно третиране, т.е. организираните и неорганизираните туристи да се облагат с различен ДДС.

Туризмът от доста време е единственият привилегирован отрасъл в страната, посочи още тя. Правителството предлага да се избере нивото от 14% ДДС като компромисен вариант, но това ниво не е окончателно.

На въпрос относно предизборното обещание на ГЕРБ ДДС да бъде намален до 16% за всички сектори в края на мандата, Менда Стоянова изказва надежда, че това ще може да се случи. Подобен ход ще се отрази изключително благоприятно за целия български бизнес, посочва тя.

Горивата ще поскъпнат с 1%, щом акцизите бъдат вдигнати, прогнозира още председателят на бюджетната комисия.