Китай е на път да се обвърже по-силно с европейските спасителни фондове, съобщава The Wall Street Journal. Изданието цитира позиция на премиера на страната Вен Джибао, който намекна, че огромните чуждестранни резерви на Китай може да бъдат използвани в борбата с дълговата криза в Европа. Той каза това по време на посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Китай.

Държавния представител бе твърде дипломатичен и от думите му не стана ясно как Китай вижда своята по-голяма ангажираност в проблема. Дословно, думите на Джибао да, че страната ще подкрепи усилията за насочване на борбата с кризата към създадените за целта канали като Европейския фонд за финансова стабилност и Европейския стабилизационен механизъм.

Според Джибао усилията на Европа са ключови за разрешаването на дълговата криза. Китай вярва в европейската икономика и в еврото и подкрепя усилията за стабилизиране на обединената валута.

Китай подкрепя и усилията на Международния валутен фонд и на другите международни финансови институции, които могат да изиграят роля в разрешаването на дълговата криза.

В продължение на месеци Китай е един от големите купувачи на облигации, емитирани от Европейския фонд за финансова стабилност, макар да не се знае какъв точно е обемът на покупките до момента. През октомври, когато европейските лидери обмисляха как да увеличат ресурса на фонда, китайските власти направиха предпазлив коментар, че имат нужда от повече данни, преди да пристъпят към по-масирани покупки на облигации и че на този етап предпочитат да помогнат за разрешаване на кризата насочвайки капитали към Международния валутен фонд.

Европейският фонд за финансова стабилност е с планиран бюджет от € 500 млрд. , но в момента той разполага с € 250 млрд. Някои анализатори коментират, че Китай ще се възползва от ситуацията и ще поиска от Европа вдигане на някои търговски бариери, в замяна на финансовата помощ за фонда.