До месец на българския пазар ще се появят първите месни продукти с името „Стара планина”, които няма да съдържат соя, нишесте и консерванти. Това съобщи директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов, като разписа заповед за влизането в сила на девет стандарта, които обхващат 20 продукта от свинско, говеждо и птиче месо.

Новите рецепти за производство на качествени месни продукти изключват оцветители, механично обезкостено месо и при тях е заложена по-ниска температура на съхранение, за да бъде постигнат нужният срок на годност.

От понеделник всеки производител, желаещ да прави продукти „Стара планина” по утвърдените девет рецепти, ще подава заявление и до седмица ще бъде проверяван от комисия относно технологичната му готовност да произвежда продуктите. Най-рано на пазара ще се появят каймата и продуктите от кайма, за които не се чака производство на етикети и обвивки, обясниха от Асоциацията на месопреработвателите.

Шефът на НВМС Йордан Войнов заяви, че ще настоява всички продукти „Стара планина” да бъдат на отделен щанд в магазините и уточни, че те няма да имат толкова добър търговски вид, колкото останалите. Всички продукти ще носят специално лого, което е в процес на разработка и вероятно ще бъде с българското знаме.