Лидерът на ДПС Лютви Местан призна, че кабинетът „Орешарски" няма да оцелее до края на мандатата.

 

„Такива са политическите реалности", обобщи Местан. Той заяви, че много сериозно трябва да се обсъди темата с предсрочни парламентарни избори.

 

Местан за първи път намекна, че не е сигурен в оцеляването на кабинета до края на мандата. Лидерът на ДПС призна, че е водил разговор с президента Росен Плевнелиев.

 

„Естествено е президентът да чуе оценката на всички лидери на политическите сили", обясни Местан.

 

Лидерът на ДПС каза, че не изключва вероятността на есен да има предсрочни избори. На въпрос дали вижда пълен мандат на кабинета „Орешарски", той отговори, че не би обсъдил такъв вариант.

 

Ремонт на кабинета, актуализирани или задължителни 4-5 неща, които този кабинет и този парламент трябва да направят преди предсрочен вот. Незабавен предсрочен вот, вот есента, най-късно до края на годината са все опции, които са отворени за ДПС. Аз не бих обсъдил вариант, в който кабинетът да остане до края на мандата. Ето, получихте конкретен отговор", заяви Местан.

 

На въпрос защо от ДПС не предвиждат вариант Орешарски да оцелее до края на мандата си, Местан заяви, че са такива политическите реалности.