Президентът Георги Първанов се обяви за провеждане на местни референдуми за проучванията за добив на шистов газ, а не за национално допитване. Идеята държавният глава представи в Разград по време на представяне на своя „Отчет на президента”. Не съм оптимист за Белене в близко бъдеще – каза още Първанов, заподозря външен натиск във връзка със забавянето на енергийния проект.

Още преди срещата с гражданите на Разград президентът обяви своето удовлетворение от избора на левицата за кандидат-вицепрезидент, изказа се със суперлативи и за предложението на БСП за държавен глава, прогнозирайки, че може да е по-успешен президент и от самия него.

От една от тезите на Калфин – за провеждането на национален референдум за добива на шистов газ– Първанов се разграничи отчасти, като поиска местни допитвания.

Първанов предположи външен натиск във връзка със забавянето на реализацията на енергийните проекти от българското правителство.

Срещата на президента с разградчани продължи близо 2 часа, като въпросите към държавния глава бяха: за визията му за образованието, за това успял ли е да бъде социален президент, смята ли, че е нужна нова Конституция, боеспособна ли е българската армия, с какво ще се занимава след края на мандата.

Въпроси зададе и присъстващия в залата депутат от ДПС, спряган за кандидат-кмет на Разград д-р Хасан Адемов. Той попита държавния глава за оценката му за Тройната коалиция и затова не се ли притеснява, че с обиколката из страната в предизборно време може да го упрекнат в съпричастност към определени кандидати и за двата вота – местен и президентски.