Методиката на финансиране на болниците в момента се обсъжда и много вероятно тя ще бъде променена, заяви във Варна министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

„Проведох серия от срещи със заинтерисованите лица. С управителя на НЗОК съм се срещал вече четири пъти. Имаме информация за миналата година и за всичко, каквото се случва като плащания от началото на тази година. Всичко това ще се анализира в събота, неделя и понеделник, а във вторник сядаме да преговаряме заинтерисованите страни”, каза още проф. Петров.

Сред присъстващите на срещата ще са представители на лекарския съюз, на пациентски организации. „Това ще бъде първата работна среща, от която трябва да излезе някакъв резултат”, посочи министърът.

„За ин витро процедурите ще упражня цялото си влияние, за да се реши въпросът от НЗОК. Ние няма да имаме възможност, защото са необходими законодателни промени, за да върнем тези процедури като ангажимент на Министерството на здравеопазването. В тази насока ще направим справка, защото моето впечатление беше, че се плаща регулярно, но се оказа, че не е така”, заяви проф. Петров.

Министърът коментира и възможността за замразяване на цените на някои от лекарствата. Той поясни, че към момента има публикуван само проект на наредба за обсъждане в тази насока.

„Ние ще бъдем прозрачни и ще обсъждаме всичко. Този проект за наредба беше публикуван точно с тази цел - да се съберат мнения. Най-големият приоритет на този кабинет беше ясно дефиниран и той беше социална насоченост и социален ефект. Какво по-социално от това една година да не се повишават цените на лекарствата”, коментира министърът на здравеопазването.

Относно възможните негативни реакции на фармацевтите той допълни, че ще се проведат срещи и ще се прецени къде могат да се срещнат интересите на пациентите и фармацевтите.

Министър Петров присъства на откриването на единствения по рода си циклотронен комплекс в България, който се намира в УМБАЛ „Св. Марина”. Той е втори в Европа.

Апаратурата ще произвежда изотопи, необходими за прецизните тестове за изследвания с ПЕТ-скенер. С тази най-точна в цял свят технология се осигурява качествената диагностика на различни заболявания и най-вече регистрацията на туморните процеси. Досега  необходимите изотопи за изследванията бяха внасяни всяка седмица със самолет от Австрия и Унгария. Това значително оскъпяваше изследването и ограничаваше броя на хората, които могат да се изследват.