Всички видове наркотици вече се продават свободно и непроследимо в интернет срещу виртуални пари, известни повече като биткойни. 

Новата дигитална валута може да се разменя между два компютъра с помощта на софтуер, без сделката да минава през финансова институция като при пазаруване с кредитна карта или бързи парични преводи. 

Поради тази причина биткойните са единственото разплащателно средство в един от популярните сайтове за дрога SILKROAD, показа проверка на „Монитор”. 

Там освен традиционните дроги като хероин, кокаин, марихуана може да се купят и най-новите стимуланти на основата на амфетамина, както и различни видове антидепресанти. 

Анализите на службите за сигурност сочат, че между 10 и 15 поръчки на наркотици се правят на ден от България през интернет. Според последния доклад на Европей-ския център за мониторинг на наркотиците и наркоманите, 693 онлайн магазина предлагат дрога в мрежата. 

Всички пратки идват по пощата – част от продавачите предлагат и маскировка на продукта срещу 1-2 долара отгоре. Тя включва вакуумиране на пакета, поръсването на наркотика с кафе, за да не го надушат митничарските кучета и маскирането му като друг вид стока. Някои продукти се доставят само в рамките на една държава, други се изпращат до всички точки на света. 

Предварително купувачът си прави дигитален портфейл и купува биткойни от интернет, които си имат определен курс за обмяна. След това с помощта на софтуер биткойните се изпращат от един компютър на друг без сделката да минава под наблюдението на финансова институция. За да осребри печалбата, продавачът на дрогата пуска дигиталната валута за продажба в интернет срещу истински пари, а клиентът да си получи стоката с пощенска пратка.