Министерството на финансите проведе в понеделник първия си аукцион за продажба на ДЦК за 2012 г. и определя резултатите като успешни.

Бяха предложени за продажба ДЦК за 50 млн. лв. от нова емисия с оригинален падеж след 10.5 години. Среднопретеглената доходност е 5.35%, понижение спрямо предишните 5.49% на предходния аукцион на облигации със същата доходност, състоял се през януари 2011 г.

Имало е интерес от страна на инвеститорите, като коефициентът на покритие е 2.73, с обща стойност на постъпилите поръчки 136 млн. лв. Най-голям дял от придобитите ценни книги – 49% - е отишъл в пенсионните дружества. 35% от новата емисия са си купили банките.

От министерствтото коментират, че „в условията на ескалираща несигурност на дълговите пазари в Европа и на фона на нарастващите цени на финансиране на редица държави в ЕС“, доходността на българския дълг остава стабилна.

Аукционът е важен и по причина, че Европейската централна банка ще го използва за изчисляване на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на сближаване, който е критерий от Маастрихт.

Тенденциите на намаляване на разходите по обслужване на държавния дълг, според МФ, дългосрочен аспект са предпоставка за запазване на ниската данъчна тежест в страната.